Background

Protest cu Pleșu și cu de toate...să fie bine

E bine că românii încep să aibă concepții noi și destul de sănătoase, aș spune, despre ce anume înseamnă un protest, despre ce anume înseamnă să ieși în stradă și să nu accepți orice porcărie pe care ți-o vâră pe gât sistemul. Totuși, mitingul/ protestul de susținere a lui Andrei Pleșu e un mare fâs, dincolo de politizarea lui. Concret: niște tipi, intelectuali..pare-se, au ieșit în Piață să-l susțină pe Pleșu, înjurat/ batjocorit de niște "lichele", cum i-au denumit ei pe tipii ăia (Gâdea & Co). Nu au făcut-o oricum, ci cu cărți la braț, în mare parte Minima Moralia a lui Pleșu. E cool să protestezi cu cartea la braț, după cum am citit pe Facebook, mai ales dacă o faci să-l susții pe Pleșu. Ei bine, sigur, ieșirea s-a făcut ca un apel la decență, la respectarea valorilor, bla-bla, ca un semnal pentru CNA.
Întâi de toate, domnul Pleșu e băiat mare, se poate apăra și singur, cum a făcut-o în alte rânduri...Dacă domnia sa consideră că tipii ăia merită efortul, atunci să o facă, prin articole, plângeri la CNA și nu numai, etc. Există multe căi.
Mai apoi, m-am cam săturat de ipocrizia asta. Presa e un mecanism manipulativ, autoalterat în România, fără coloană vertebrală...la modul generalist. Trebuie făcut ceva, nu? Păi, nu-i mai urmăriți pe tipi ca și Gâdea & Co, nu vă mai deschideți, dracului, televizoarele, nu vă mai uitați în gura lor!! Tipii ăia se urcă la pupitru, își deconectează creierul și dau din gură. Dacă nu putem vorbi despre puterea formativă a presei românești, căci, se pare, nu putem, atunci să luăm noi act, să preluăm noi frâiele, dacă tot e să facem ceva...iar prima chestie ar fi să încetăm să-i urmărim. Faceți ceva în acest sens: dați share la campanii de unfollow duzii ăia de care v-am spus. Credeți că nu le va păsa că le scade audiența? În media se face orice pentru un click!
În al treilea rând, nu-mi aduc aminte ca intelecutalii autohtoni, ăia din Piață, să fi fost atât de fervenți, acizi și deciși când a fost vorba despre...statutul tinerilor cercetători/ doctoranzi, să luăm exemplul ăsta. Nu a fost o jignire faptul că sistemul (căci linșajul mediatic presupune existența unui sistem care să-i permită existența) nu i-a plătit vreme de luni de zile pe oamenii puși să facă cercetare la nivel academic? Se pare că nu, din moment ce în fața UBB erau postați doar câțiva doctoranzi, nu a interesat pe nimeni. Nu, aia nu a avut de-a face cu valorile, cu demnitatea umană, bla-bla...Are de-a face cu astea doar când unul ca Gâdea se ia de Pleșu. Sigur, mai sunt de dat exemple aici...vă las pe voi s-o faceți, sunt sigur că veți găsi unele mai bune ca cel dat de mine.

Nu în ultimul rând, apelul la CNA, menit să simbolizeze bla-bla-ul pe care l-am spus mai sus, și-a ratat șansa vieții. Sigur, au fost tipi care au afirmat la portavoce chestiuni generaliste, frumos lucrate retoric, dar, într-un final, tot răgușitele "N-a citit Antena 3 cât a scris Pleşu Andrei" şi "Deschidem cărţile, închidem Antenele" -, și "Pleşu, preşedinte" s-au făcut mai lesne auzite. wtf?

Categories: Share

Leave a Reply