Background

Cum să pierzi 2 milioane de euro în cercetare. Despre proiectul CRATYLOS și bătaia de joc la adresa tinerilor cercetători

Un fleac, i-au ciuruit! Ar merge replica asta la ceea ce s-a întâmplat la Iași, acolo unde proiectul CRATYLOS nu se mai implementează. Pe scurt, este vorba despre un proiect al Academiei Române - Filiala Iași, care includea ca parteneri: Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi Colegiul „Noua Europă“ din Bucureşti. Ziarul de Iași a pus mâna pe scrisoarea prin care directorul de program, profesor Eugen Munteanu, și-a depus demisia. Printre argumentele sale se numără birocratizarea excesivă și impunerea a doi oameni în echipa de management. Halucinant, nu? Dar, nu este totul. Dacă inițial totul era cu tilul de "Cum se pot pierde 2 milioane de euro", a venit ulterior și decizia definitivă: CRATYLOS nu se mai implementează, deci uriașa sumă pentru cercetarea românească s-a dus pe apa sâmbetei.
Eugen Munteanu a invocat, conform Ziarul de Iași, „birocratizarea excesivă a proiectului, subminarea autorităţii profesionale şi manageriale şi inducerea unei neîncrederi între subsemnatul, în calitate de manager, şi o parte a membrilor echipei manageriale şi ai echipei de implementare a proiectului. Sub pretextul unei competenţe administrative dobândite anterior în proiecte similare, aceste două persoane îşi depăşesc cu mult competenţele tehnice stricte, au un comportament obstrucţionist, propunând şi încercând să impună în şedinţele de lucru măsuri care afectează coerenţa ştiinţifică a proiectului, generând nelinişte şi neîncredere din partea celorlalţi membri ai echipei şi creându-mi dificultăţi majore în gestionarea proiectului“. 

Cu toate că Academia Română a sperat într-o rezolvare, dovadă fiind faptul că au tot retras de pe site documentul oficial cu imposibilitatea implementării proiectului, s-a ajuns în situația hilară și tâmpită în care cercetarea românească pierde bani din cauze birocratice și orgolii răsuflate sau impuneri de oameni. Ei bine, marii perdanți ai acestei afaceri sunt cei care intenționau să aplice la acele burse doctorale și postdoctorale. Mai concret, tinerii cercetători. Anunțul oficial făcut de Academia Română îl puteți citi aici (pe site lor) sau mai jos:





Ce s-a întâmplat, de fapt, acolo? Păi, vă spun sincer: indiferent de cauze, să pierzi 2 milioane de euro în sfera cercetării, în condițiile și așa vitrege ale acestui segment, mi se pare o crasă bătaie de joc. Nu mă interesează cine acuză, cine a făcut, cine nu a făcut, nu mă interesează nici dacă Eugen Munteanu are dreptate sau nu...El oricum face parte dintr-un sistem, iată că putem vorbi și la nivel academic despre așa ceva. Birocratizarea este una, dar impunerile și orgoliile răsuflate sunt cu totul altceva. Ca atare, toți cei implicați în afacerea asta și-au bătut joc de tinerii cercetători, de cercetarea autohtonă. Ei au rămas cu toții în funcții, iar cei care intenționau să aplice...își vor căuta joburi în vânzări.

Categories: Share

Leave a Reply