Background

Cu bocancii-n gură la Universitate!

Verheugen și-a luat diploma și în schimb a oferit UBB-ului o pereche de bocanci, să-i folosească cu nădejde. Ei, nu era vorba să facă trekking cu ei, că pentru asta ai nevoie de mai mult echipament și pregătire, ci pentru a te da balenă în conservă pe lângă cei mai mici care vor ieși în fața sediului tău și-și vor cere drepturile. Și dacă tot îi ai pe raft, de ce să nu le aplici un șut undeva Tinerilor Mânioși, care voiau să se uite la un film în sediul Central de la Mihail Kogălniceanu...cu autorizație obținută. Joi seara, 21 martie, au fost întâmpinați de portari, acești deținători ai tuturor cheilor unei instituții, și nu au putut trece de ei. Vedeau cum li se înfățișa semeță în față Sala Lucian Blaga a Facultății de Filosofie și ei erau pironiți în fața UBB de niște portari care "urmau ordinele de sus". Mai mult, excesul de zel a condus și la chemarea Poliției. Cum se cade unei instituții reputate și cu pretenții de promotor al multi..., Universitatea Babeș-Bolyai și-a aruncat în stradă invitații...din nou, ăia care au obținut cu câteva zile în urmă autorizație de pe la decanul de la Istorie și Filosofie. Frumos! Fraților, se întâmplă ca la Facultatea de Filosofie, în 2013, în sediul central al unei instituții cu pretenții de Top 500 Shangai (dacă asta vă zice ceva, mie nu), oamenii să fie dați afară cu Poliția, portarii motivând că după ora 20.00 "nu mai e voie în sediu decât pe bază de carnet de student UBB". Profesorul chemat să se asigure că totul va fi în regulă și co-organizator al evenimentului a asistat la toată scena. Păi, dacă e ordin de sus, ce să facă, nu? Las', facem filosofie politică la catedră cu studenții, și o aplicăm cu portarii. Toată treaba s-a mutat la Casa Tranzit, din câte am auzit. Și apropo, o generație întreagă de doctoranzi au dus-o trei ani fără carnete de "studenți", că nu le-a dat nimeni așa ceva....și, culmea, au desfășurat activități în toate facultățile instituției, fără să-i dea cineva afară. La universitate e vremea studenților, e locul lor, cum bine a scris și Mihai Goțiu.

UPDATE 1. Revin aici cu anumite lămuriri în urma comentariilor și informațiilor suplimentare apărute după evenimentele de joi. Minuta Blokadei este irelevantă! Nu faptul în sine că la 19.40 s-a petrecut acțiunea sau că la 19.45 domnul Ion Copoeru a căzut de comun acord cu Alex, doctorandul care s-a ocupat de obținerea autorizației, să amâne toată chestia. Este vorba, mai curând, despre ce anume simbolizează ceea ce s-a petrecut acolo. Logica evenimentului era una simplă: o "manifestare" culturală a fost împiedicată să se desfășoare! Din ce motive? Habar nu am. A, există anumite regulamente (analizate și prezentate de domnul Cornel Vîlcu, mulțumesc pentru acest lucru), însă nu se impunea în niciun caz prezența trupelor speciale ale UBB, în frunte cu șeful pazei, pentru stoparea evenimentului. De altfel, eu nu văd niciun motiv pentru ca un astfel de eveniment să nu fi avut loc, chiar dacă printre cei care urmau să ia parte se aflau și tipi străini UBB-ului. Portarii aveau datoria să-i legitimeze pe aceștia și să-i treacă într-un catastif. Inclusiv în contextul în care s-a luat ad-hoc decizia anulării/ amânării evenimentului era necesar să se treacă la mediere. De ce? Pentru că cei cu deciziile aveau în față un grup de aproape 100 de oameni.
Poate că tema întâlnirii a speriat lumea: Joia mânioasă - o seară dedicată vizionării și dezbaterii unor documentare axate pe istoria și practica mișcarilor activiste de diferite facturi. Scopul acestor dezbateri reprezintă constituirea și coagularea unui spirit civic menit să interogheze relația dintre stat și cetățean. Filmul vizionat a fost Blokada.
FOTO: Casa Tranzit
FOTO: Casa Tranzit

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HWK9wtg40C0]
UPDATE 2
Nu am putut rezista. Vă ofer și filmulețul de la fața locului :). Domnu' portar, sau ce funcție are tipul acela cu mustață, nu vede bine în carnetul de student prezentat. Mai apoi, încearcă să arunce în spatele altuia corvoada: "Dacă domnul profesor, aici de față, zice să vă lase, vă las pe toți". Cum săracul domn profesor trebuia să urmeze "ordinele de sus", s-a ajuns la Casa Tranzit.
Dacă tot am citit comunicatul de presă al UBB legat de acest incident minor, hai să-l vedeți și voi:
"Conducerea UBB se delimitează de protestele organizate în faţa clădirii centrale
Conducerea UBB se delimitează de protestele organizate joi, 21 martie, de către un grup de aproximativ 30 de persoane, nemulţumite că nu au fost lăsate să intre, după ora 20:00, în clădirea rectoratului, în condiţiile în care regulamentul Universităţii Babeş-Bolyai nu permite organizarea de manifestări, în interiorul clădirilor sale, după ora 20:00. Unul dintre doctoranzii Universităţii a depus o cerere care avea drept scop vizionarea unui film documentar într-una dintre sălile din clădirea centrală, de la ora 20:00 la ora 22:00. Ţinând cont de faptul că solicitantul este doctorand al Universităţii, cererea a fost iniţial aprobată, însă nu a putut fi pusă în practică întrucât în conformitate cu regulamentul în vigoare, accesul în UBB, după ora 20.00 este permis doar pentru cadrele didactice din UBB, studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai UBB.
Conform legii, accesul în instituţiile publice se face pe baza unei legitimaţii, personalul administrativ având dreptul de a legitima pe toţi cei care doresc să intre în respectiva instituţie. Universitatea Babeş-Bolyai este o instituţie publică de învăţământ superior şi prin urmare accesul se face pe bază de legitimaţie. Studenţii care fac dovada faptului că sunt înscrişi la Universitatea Babeş-Bolyai au acces la evenimentele organizate în sălile din cadrul Universităţii, dacă au primit aprobare în acest sens.
Personalul de pază, în conformitate cu regulamentul şi cu legile în vigoare, avea voie să permită accesul în UBB doar a cadrelor didactice din UBB sau a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor UBB. Persoanele care nu aveau nicio legătură cu Universitatea nu puteau fi lăsate să intre în incinta Universităţii, deoarece evenimentul a fost programat pentru studenţii UBB"

Categories: Share

Leave a Reply